
 

Question on Notice 
 

No. 283 
 

Asked on 1 April 2025 
 

MR M BERKMAN ASKED MINISTER FOR HEALTH AND AMBULANCE SERVICES 
(HON T NICHOLLS)— 
 
QUESTION 

With reference to Health Service Directive QH-HSD-058 (the Directive) and the 
Minister’s answer to Question on Notice No. 39 asked on 18 February 2025 (the 
QoN)—  

Will the Minister advise (a) when did the consultation referred to in the QoN response 
commence, and at what time on the morning of Tuesday 28 January 2025 was it 
completed, (b) when was a draft of the Directive circulated to each HHS, (c) was the 
draft of the Directive referred to in (b) prepared by the Minister or the chief executive 
and (d) did the Minister direct the chief executive to either draft or circulate the draft 
directive and, if so, when? 

 

ANSWER 

a) The Chief Executive may develop and issue Health Service Directives to Hospital 
and Health Services for prescribed purposes under section 47 of the Hospital and 
Health Boards Act 2011. I understand that prior to issuing the Directive, the Chief 
Executive formally consulted with all Hospital and Health Service Chief Executives. 
A meeting was scheduled from 10:00am on Tuesday 28 January 2025 and I am 
advised that it concluded at 10:21am. The Health Service Directive was shared, 
read through in detail, and discussed collectively at the meeting.  

b) I am advised that following that consultation process, the final version of the 
Directive was issued to Hospital and Health Services at 10:58 am on Tuesday 28 
January 2025.  

c) The Directive was developed and issued by the Chief Executive.  

d) I did not direct the Chief Executive to draft or circulate the Directive.  

 


